Qualitycoast Bijeenkomst 2015

QualityCoast Award Uitreiking

8 juli 2015 | 13.30 – 17.30
Paviljoen “Het Strand” | Katwijk aan Zee

Op 8 juli j.l. verzorgde Vereniging Kust & Zee in samenwerking met de gemeente Katwijk een middag in het teken van ‘Quality Coast’: hoe zien mooie, schone en duurzame kustplaatsen eruit en hoe wordt je nu zo’n QualityCoast plaats?

Een aantal Nederlandse gemeenten zet zich al bijzonder in voor een mooie en schone kustregio, en wordt hiervoor beloond met een QualityCoast award (brons, zilver, goud). Deze gemeenten worden elke 2 jaar ‘doorgemeten’ aan de hand van een uitgebreide criterialijst. Op 8 juli is aan 7  van de 9 Nederlandse QualityCoast gemeenten een (nieuwe) award uitgereikt. Dit waren:

Goeree Overflakkee: Goud (Wethouder dhr. Arend Jan van der Vlucht)
Veere: Goud (Wethouder dhr. René Molenaar)
Wassenaar: Zilver (Wethouder mevr. Sabine Verschoor)
Schouwen Duivenland  Goud (Wethouder  dhr. Ad Verseput)
Westvoorne : Zilver (Wethouder mevr. Paméla Blok)
Ameland : Goud (Wethouder dhr.Will Bakema)
Katwijk:   Goud (Wethouder dhr. Jacco Knape)

De scores zijn te zien op de ‘Destination’ pagina’s van www.qualitycoast.info

Paneldiscussie “Nearshore Windparken”

Vervolgens is met een paneldiscussie ingezoomd op een specifiek discussiepunt als het gaat om duurzame kustplaatsen: nearshore windmolenparken in zee. Er zijn plannen voor zo’n park voor de kust van Wassenaar tot Zandvoort binnen de 12-mijls zone om op relatief efficiënte manier duurzame energie op te wekken, maar wat zijn de consequenties?

Panelleden: wethouder Jacco Knape (gemeente Katwijk), Auke Heins (Schuttelaar & Partners), Joris Wijnhoven (Greenpeace Nederland).
Moderator: Albert Salman (Vereniging Kust & Zee).

Er werden verschillend meningen uitgewisseld over het dilemma: snel groene stroom dichtbij de kust; of tegen een meerprijs ver weg (IJmuiden ver)? Hoe zullen de economische effecten voor de kustregio’s uitpakken: blijven toeristen weg? Is dit in de transitie naar een duurzame economie een onvermijdelijk station, of ééntje die we kunnen overslaan? De aanwezigen wisselden vele zienswijzen uit maar het bleek lastig nader tot elkaar te komen.

Wij danken alle aanwezigen en in het bijzonder de gastheren van gemeente Katwijk en Paviljoen ‘Het Strand’.

Foto’s